5 oktober 2020

Bekertje, Bergen op Zoom, Pilippus van der Heijs

Het is goed nieuws dat het fraaie bekertje sinds enkele weken zijn definitieve plek gevonden heeft. Met dank aan de vorige eigenaar en een aantal organisaties die een financieel steuntje in de rug gegeven hebben, zoals de Mastboom-Brosens Stichting.

Op 22 maart 2018 kwam er bij een Zwitsers veilinghuis een beker onder de hamer. Aan deze verkoop was het nodige voorafgegaan. Al in juli 2017 hadden wij een mail ontvangen met informatie over deze beker, incl. een paar foto’s. En met de vraag of we konden helpen. Dat hebben we gedaan door aan te geven dat de beker vals was. Het stadskeur klopte niet, de jaarletter was vreemd, het meesterteken zei ons niets. We werden hartelijk bedankt voor de informatie en de beker kwam niet voor in de catalogus van die herfst. We kregen die catalogus toegestuurd. Onze verrassing was dus groot toen de beker in maart toch ter veiling kwam en verkocht werd voor CHF 4000 onder het kopje “Probably Bergen op Zoom”. Juist was geweest het kopje: met valse keuren van Bergen op Zoom. Maar: in juni 2018 komt de beker weer voorbij en wordt nu, met dezelfde tekst, verkocht voor CHF 600. Daar was dus intussen wel wat gebeurd. Misschien hadden wij ‘m toen wel zelf moeten kopen. Valse voorwerpen hebben ook hun verhalen. Zeker bij CHF 600.

Bekertje, Bergen op Zoom, Pilippus van der Heijs, 1678/9. En de keuren.

Zie Nieuwsbrief 11 voor meer informatie

Terug naar overzicht ➜

Laatste nieuws



(Waarschijnlijk) een juwelendoosje

(Waarschijnlijk) een juwelendoosje. Bergen op Zoom, Adriaan C van Ferny, 1668/69. Zie Nieuwsbrief 14 voor meer informatie

Lees verder ➜

Voorplat van een missaal met zilverbeslag

Voorplat van een missaal met zilverbeslag. J.A.G.Verlinden, Steenbergen, 1841. Zie Nieuwsbrief 10 voor meer informatie.

Lees verder ➜
.